Om Tuvan

Tuvan startade redan år 1984

Läroplan

Vi arbetar efter läroplan för förskolan – LPFÖ

Engagerad, erfaren och utbildad personal

Gården

Vår utemiljö är unik med allt från skridskobana till balansbana

Historia

Tuvan är en föräldrakooperativ förskola som startade 1984 på Gamla Karlebyvägen. Sedan våren 1995 håller vi till i en trivsam Funkis villa med stor och härlig trädgård på Fiskaregatan. På vår stora gård erbjuds bland annat lekstugor, balansbana, sandlådor, fotbollsmål, rutschkana, lian att svinga sig i samt en möjlighet till mycket vattenlek. Vi äter ofta ute på vår altan där vi också har grillmöjligheter. På vintern spolar vi vår egen skridskobana, åker i vår pulkabacke och gör skidspår.

Traditioner

• Lucia firas traditionsenligt med luciatåg för föräldrar, syskon och släkt. Det bjuds på pepparkakor och glögg efteråt.
  • Jul med egen tomte som delar ut julklappar och som efterföljs av ett julbord till lunch.
  • Julgransplundring som anordnas av föräldrar.
  • Påskfirande med påskpyssel och en påskvandring på gården.
  • Vasaloppet sker på gården varje år med Gustav Vasa som bjuder på blåbärssoppa. Alla barn får ett startnummer. Efter egen förmåga och fullgjort lopp delas medalj och diplom ut till alla barn.
  • Födelsedagar firas med glass till alla barn.
  • För våra 6-åringar, som ska skolas ut, har vi ett examensarbete i form av en fritt skapande väggklocka, en examensdag med medaljer, blomsterkransar, tal och sång samt avslutningsvis en övernattning med pedagoger på hemlig ort i tält.

Läroplan/arbetssätt

Vi arbetar efter läroplan för förskolan – LPFÖ. Pedagogerna utformar och ansvarar för den pedagogiska verksamheten. Stor vikt läggs vid skapande verksamhet där vi bland annat inspireras av Reggio Emilia pedagogiken - utevistelser/natur och det sociala samspelet mellan oss individer, allas lika värde, respekt, empati och genus perspektiv.

Miljö och framtid

Vi på Tuvan vill ge barnen det allra bästa start och samtidigt hjälpa till och skapa en grönare värld för dom att växa upp i. Därför satsar vi på ekologiska varor, giftfria leksaker och textiler, och mycket utevistelser i naturen. I 2015 tilldelades vi Förskolornas och grundskolornas miljöstipendium från Härnösands Kommun.

På Tuvan arbetar några av Härnösands bästa förskollärare och barnskötare.

• - Lotta, Förskolechef
    Att få vara förskolechef i denna förening är något helt underbart!
    - Lotta, Förskolechef
  • - Lili, Barnskötare
    Det är så roligt att få möjlighet att arbeta och lära känna föräldrarna till barnen.
    - Lili, Barnskötare